Doi militari de 40 și 46 de ani au murit răpuși de Covid-19. Medicii recomandă investigații amănunțite

Covid 19 nu alege și seceră tot mai multe vieți. Doi militari de la Academia Forțelor terestre de la Sibiu, de 40, respectiv 46 de ani, au fost răpuși de această boală, la o zi distanță, iar apropiații sunt șocați.

Cei doi își verificau sănătatea, așa cum prevăd regulile profesiei, și erau în plină putere când s-au infectat. Moartea lor este încă o dovadă ca boala poate afecta pe oricine. Iar medicii vorbesc despre sechele grave care pot apărea și la câteva săptămâni de la vindecare. Din această cauză, recomandă investigații medicale amănunțite.

Caporalul Emanoil Radu Voicu s-a stins la Spitalul Militar din Sibiu, la doar 40 de ani. Prietenii spun că era un om extrem de optimist. Cu o zi înainte, s-a stins şi maistrul militar Aurelian Ion Irimia. Avea 46 de ani. “Un bun camarad, dedicat familiei și atent la nevoile celor din jur, o persoană senină și echilibrată”, aşa şi-l amintesc colegii.

Bărbatul a murit la Spitalul Colentina din Bucureşti, unde fusese transferat. Cei doi s-au infectat în urmă cu câteva săptămâni şi au luptat din răsputeri cu boala. În ciuda eforturilor medicilor, nu au putut fi salvaţi.

Pandemia de coronavirus aduce doliu în tot mai multe case din România. 172 de morţi sunt doar la ultima raportare, iar asta face că numărul total al deceselor să se apropie de 11 mii. În unităţile sanitare rămân internaţi peste 13 mii de oameni şi pentru a doua zi consecutiv, în secţiile de terapie intensivă sunt 1.226 de bolnavi. Pentru tineri şi bătrâni deopotrivă, doctorii îşi dau toată silinţa.

Pe o femeie de 80 de ani am găsit-o în secţia de terapie intensivă a spitalului Colentina. Se roagă să se facă bine şi să meargă acasă la nepoţi.

Un etaj mai jos, 3 femei cu Covid împart un salon. Şi ele sunt conectate la oxigen, dar acum se simt mai bine.

Coronavirusul face însă victime şi în rândul angajaţilor din spitale. Peste 7.000 s-au îmbolnăvit până acum, iar 61 au murit.

Efectele bolii vor fi resimţite pe termen lung, atrag atenţia medicii pneumologi. Cicatrici sau chiar leziuni pe plămâni pot să fie observate şi la 6 săptămâni de la infectare, în special la cei care au avut forme moderate sau severe.

Milena Man, director Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca: „Aproximativ 5 la sută din pacineti pot să rămână cu sechele şi chiar cu sechele permanente, care presupun o scădere a calităţii vieţii. Trebuie să ştim exact cu ce cicatrici rămânem, pentru că în această etapă, administrarea unui tratament poate să ducă la la dispariţia leziunilor. Inclusiv literatura descrie cazuri care au necesitat transplant pulmonar pentru o evoluţie agresivă – progresivă a bolii.”

Doctorii spun că radiografiile pulmonare sunt recomandate chiar şi la 2-3 luni după vindecare.

Cumplit este ca pandemia îi afectează inclusiv pe cei care nu fac infecţia Covid. Numărul intervenţiilor chirugicale a scăzut în spitalele din toată ţara. Dacă urgențele nu pot fi amânate, pentru cei cu probleme cronice operaţiile au fost de multe ori reprogramate. Şi nu de puţine ori oamenii au refuzat să mai meargă la spital de teama virusului.

Prof. dr. Mircea Gorgan, directorul medical al spitalului Bagdasar Arseni: „Din 1 martie şi până acum s-au realizat 7516 intervenţii, reprezintă doar 50% din activitatea chirugicală a anului recedent. Mă întreb unde sunt ceilalţi pacienţi?″

În unităţile sanitare se rezerva tot mai multe locuri pentre cei cu SARS COV 2. De pildă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Prahova a suplimentat cu peste 100 de paturi noi numărul de locuri pentru cazurile de COVID. Un întreg etaj a fost reamanajat pentru internarea şi tratamentul bolnavilor. scrie stirileprotv

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds