Calendar ortodox 5 decembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 5 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit. Acesta a fost un exemplu de credință.

Viața Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit, sărbătorit pe 5 decembrie
Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit s-a născut în Cezareea Capadociei, în anul 439. Ambii lui părinți erau buni creștini, așa că ei i-au transmis și fiului lor aceeași iubire față de cele sfinte. Tatăl lui lucra în armată, așa că el a fost nevoit să plece și a luat-o cu el pe soția lui, iar pe fiul său l-a lăsat în grija unui unchi când avea doar cinci ani. Trei ani mai târziu, la vârsta de opt ani, Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a intrat la mănăstire.

A ajuns să cunoască foarte bine învățăturile Domnului, iar când părinții lui s-au întors din călătorie, l-au rugat să revină acasă și să se căsătorească. El împlinise deja vârsta de 17 ani, dar nu dorea voia părinților lui, așa că s-a tuns călugăr tot la acea vârstă.

După vârsta de 30 de ani, el a primit permisiunea de a se retrage într-o peșteră, după ce își petrecuse deja trei decenii la mănăstire. El a pus bazele unei mari mănăstiri, ce avea să îi poarte numele. Încet-încet, tineri călugări au început să se adune în jurul său. În anul 491 Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a fost făcut preot și numit arhimandrit cu putere peste toate mănăstirile din Palestina.

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a primit și darul facerii de minuni de la Dumnezeu, așa că pe parcursul vieții sale a înfăptuit multe astfel de fapte. A făcut să plouă în sezon de secetă, a vindecat bolnavii cu trupul și cu duhul.

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a fost și cel care a format regula monastică a slujbelor de peste an, care a fost acceptată în toată Palestina.

Ce rugăciuni trebuie să rostești în această zi

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit

Glasul al 8-lea

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.”

Condacul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţi

Glasul al 8-lea

”Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca unul ce din pruncie te-ai adus lui Dumnezeu jertfă fără prihană, prin faptă bună, Fericite Părinte Sava, săditor al cucerniciei te-ai arătat. Pentru aceasta ai fost podoaba cuvioşilor şi cetăţean vrednic de laudă al pustiului. Drept aceea strigăm către tine: bucură-te părinte de trei ori fericite!”.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds