Prima tranșă de vaccin va fi adusă în România, în orașele unde există condiții corespunzătoare pentru depozitarea sa.
Vaccinul va ajunge în spitalele militare din Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova, Iași, Constanța și în București la Institutul Cantacuzino, acolo unde există condiții corespunzătoare pentru depozitarea primei tranșe, deoarece vaccinul trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius.
Dozele de vaccin nu va fi adus în țară cu avionul, ci pe șosea cu camioanele în containere cu gheață carbonică.
În cele șapte locații din România vor exista congelatoare speciale în care va fi depozitat vaccinul.
Unele dintre ele sunt instalate deja la instituțiile menționate, iar altele vor fi instalate în curând. Într-un congelator de acest fel se pot depozita 200.000 doze de vaccin.
„De la nivelul centrelor regionale vor fi transportate fie în cutii cu gheaţă carbonică, fie la o temperatură de 2 grade.
Acest vaccin are o stabilitate relativ bună pe o perioadă de 5 zile, la o temperatură de 5 grade″, a anunțat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Pentru a ajunge în centrele de vaccinare de la mare distanță de instituțiile în care se depozitează și a se menține intact, vaccinul va fi trimis în cutii de gheață carbonică, scrie monitorulcj.ro.
Într-o cutie încap 975 de doze de vaccin și pot fi menținute astfel pe o perioadă de 15 zile, cu condiția că gheața se schimba odată la 5 zile.
Șeful statului a spus că România ar putea avea la dispoziție mai multe timpuri de vaccin din cele care vor fi disponibile la nivel european.
În cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a declarat că România va beneficia de unele dintre tipurile de vaccin ce o să fie disponibile la nivel european și că se preconizează că vaccinarea populație în masă va începe în primăvară.
„Știm sigur că sunt mai multe variante de vaccin.
Este posibil ca la începutul anului viitor să avem 2-3 tipuri, poate chiar 4 tipuri de vaccin, care toate funcționează bine.
Am făcut în ultimele săptămâni pași importanți în direcția strategiei de vaccinare, va fi în această săptămână și în CSAT.
Intenționez să vizitez și un centru de vaccinare, lumea să vadă că nu e doar teorie, ci și practic. la noi, campania de vaccinare va fi un succes.
Chiar dacă unii mai comentează, vă asigur că vaccinurile care se produc acum sunt eficiente.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar sunt convins că după rezultatele care se vor obține lumea se va convinge. Toate acestea sunt vești foarte bune.”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, dispus să se vaccineze public
Președintele Klaus Iohannis crede în puterea exemplului, așa că este dispus să se vaccineze public pentru a pune capă scepticismului românilor față de vaccinul anit-COVID.
Iulian Trandafir, președintele Asociației Distribuitorilor Farmaceutici din România: „Vaccinarea nu va fi one shot. Aceasta vaccinare e posibil să devină o vaccinare anti gripala şi să aibă periodicitate anuală. Dacă va avea periodicitate anuală va trebuie să avem 25-30 milioane de vaccinări anuale”.
Potrivit unui document al Comisiei Europene, personalul medical, vârstnicii şi cei cu comorbiditati vor avea prioritate. Pe lista mai sunt angajaţii din domenii esenţiale precum învăţământul, transporturile şi agricultura sau muncitorii din abatoarele şi fabricile unde nu se poate păstra distanţa.
Guvernul va stabili ordinea. După aceea se trece la vaccinarea în masă a populaţiei. Însă oficialii nu pot spune deocamdată cum va fi distribuit la scară largă.
Iulian Trandafir: „Să fie incluse farmaciile în acest sistem de imunizare. Să se organizeze în şcoli şi universităţi. La locurile de muncă în supermarketuri, este o recomandare.