A fost depistat inca un caz cu noua varianta britanica a tulpinii de coronavirus. Ce spun autoritatile din Suceava
La Suceava a fost depistat un nou caz de infectare cu tulpina britanica, mai virulenta, a coronavirusului. Tulpina a fost depista la o persoana care a calatorit de curand in Marea Britanie. Anuntul a fost facut de Universitatea „Stefan cel Mare”, unde s-a realizat analiza.
Acesta este al patrulea caz de infectare cu tulpina britanica, dar specialistii din Suceava lucreaza in continuare la alte probe asupra carora exista suspiciunea ca ar putea fi forme mutante din Africa de Sud sau Brazilia.
Proba biologica a fost recoltata la Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent in Marea Britanie, scrie ziardesuceava.ro.
Tulpina britanica a fost depistata intr-un lot de 20 de probe analizate in ultima saptamana in Laboratorul de Metagenomica si Biologie Moleculara al Universitatii, probe transmise de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj – Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova si Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.
De asemenea, vor fi analizate independent toate mutatiile inregistrate in probele secventiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aiba.
„Secventele obtinute vor fi incarcate in bazele internationale de date, pentru a se stabili potentialele rute de transmisie, precum si legatura cu alte tulpini, la nivel mondial. De asemenea, incarcarea secventelor in astfel de baze de date, permite cercetatorilor din intreaga lume evaluarea mai precisa a circulatiei virusului pe Glob si monitorizarea acelor variante potential mai periculoase”, a declarat prof.univ.dr. Mihai Dimian.
Comisia Europeana a recomandat tarilor Uniunii sa-si perfectioneze strategia de testare pentru idetificarea noilor tulpini, iar ca prima urgenta este sporirea numarului de teste de secventiere genomica pana la cel putin 5%, dar preferabil 10%, din rezultatele pozitive. In cazul Romaniei, asta ar insemna intre 5.000 si 10.000 de teste pe luna. La Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava se pot secventia lunar aproximativ 500 de probe, in conditiile in care sunt furnizate consumabilele necesare si este asigurata dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per proba pentru tehnologia de secventiere folosita de USV situandu-se sub 1000 lei”, se arata in comunicatul Universitatii din Suceava.