Alexandru Rafila avertizeaza: “Este scenariul cel mai prost care ar putea sa se intample”

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre cresterea numarului de cazuri din ultimele zile, dar si despre al treilea val al pandemiei care ar putea ingenunchea sistemul medical.

”Intotdeauna trebuie sa urmaresti o tendinta pe termen mai lung, ca sa afirmi acest lucru, si cred ca un interval de doua saptamani este o perioada rezonabila ca sa pot sa constat ca discutam despre o crestere sustinuta.

Sunt suficiente elemente incat sa credem ca in perioada urmatoare va creste numarul de cazuri, dar, de aici si pana la a discuta, in acest moment, despre valul al treilea, este distanta destul de lunga”, a declarat reprezentantul Romania la OMS.

De asemenea, medicul a mentionat ca nu cresterea este importanta ci amplitudinea cresterii. Astfel, in asemenea context, sistemul de sanatate publica ar putea intra din nou in colaps odata cu un numar mai mare de infectar si de cazuri grave.

”Importanta nu este aceasta crestere, ci amplitudinea cresterii, pentru ca sistemul de sanatate publica a fost pus la incercare atunci cand in Romania erau in jur de 10.000 si sectiile ATI se blocasera, 1.300 de locuri era capacitatea efectiva de tratament a pacientilor, iar numarul de decese stiti bine ca a inregistrat mai bine de 200 in mai multe zile.

Sper sa nu ajungem intr-un mediu asemanator. Este scenariul cel mai prost care ar putea sa se intample si lucrul asta depinde foarte mult de viteza si profesionalismul cu care se misca autoritatile, pe de-o parte si modul in care reusesc sa transmita cetatenilor necesitatea continuarii masurilor de protectie individuale si colective”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila, despre greselile facute in gestionarea pandemiei de coronavirus.
”Au fost doua paliere care puteau fi abordate mult mai bine, in primul rand zona de sanatate publica, pentru ca noi nu am reusit sa ajungem la o performanta a testarii incat sa putem sa identificam rapid toate persoanele infectate, sau marea lor majoritate, anchetele epidemiologice au fost facute foarte tarziu. Pe mine m-a contactat cineva de la DSP dupa nu mai putin de 11 zile de la confirmarea infectiei. Deci e clar ca aceste anchete epidemiologice au lipsit in multe cazuri, ceea ce a dus la un numar mult mai mare de cazuri decat cel care putea sa se inregistreze in Romania. Asta a fost o problema.

A doua problema care se manifesta, din pacate, si in momentul de fata, este cea legata de comunicare. Grupul de Comunicare Strategica, in loc sa ofere informatii, sa fie transparent, sa gaseasca acele cai prin care sa faca credibila activitatea autoritatilor, a dat informatii extrem de seci, de multe ori contradictorii, iar modul in care a fost gestionat, din punct de vedere epidemiologic, a fost de multe ori influentat politic. Ceea ce iar e o greseala majora.

Ganditi-va ca, anul trecut, din dorinta de a scadea incidenta cumulata si de a putea sa organizeze alegerile, au scos focarele din calcul, acum se reintroduc. Adica gasim tot felul de artificii”, a spus in incheiere Alexandru Rafila.potrivit fabricatinromania

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds