Cum se aleg Babele în 2021. Ziua aleasă între 1 și 9 martie arată cum va fi tot anul, se spune în popor

Potrivit tradițiilor românești, de pe 1 până pe 9 martie, fiecare îşi poate alege o zi, adică o babă. Iar în funcţie de cum va fi vremea de baba aleasă, aşa îi va merge tot anul, spun bătrânii din popor.

În tradiția din România legenda Babelor este asociată cu povestea Babei Dochia care, între 1 şi 9 martie, începe să îşi lepede cojoacele. Acesta este considerat un semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Bătrânii spun că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului.

Așadar, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1 – 9 martie, vom avea parte de un an bogat în care toate ne vor merge bine. În schimb, dacă vremea nu va fi bună, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi.

Cum se aleg Babele în 2021

Despre alegerea Babei, în poporul român circulă două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile.

Babele se pot alege și în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 a fiecărei luni va avea babă conform cu ziua respectivă.

În cazul în care data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă eşti născut pe 28 mai, baba se calculează după o adunare simplă – 2+8=10, 1+0=1.

Pentru această dată, de exemplu, baba va fi pe 1 martie.

Legenda Babei Dochia. Tradiții și superstiții în România

Legenda spune că Dochia avea o turmă de oi dată în grijă unor flăcăi. La sfârşitul lui Februarie, aceştia rătăceau pe munte oile, iar Dochia, furioasă, îi pedepsea şi pleca, pe un ger cumplit, îmbrăcată cu 9 cojoace, să-şi caute oile pe munte.

A mers ce-a mers şi în prima zi a lepădat un cojoc fiindcă se încălzise şi oile tot nu le găsise. În a 2-a zi vremea s-a îndreptat şi Baba Dochia a mai lepădat un cojoc şi a blestemat zeii care tot schimbau vremea.

În a 3-a zi la fel. Şi aşa până-ntr-a 9-a când lepădase toate cojoacele din cauza vremii frumoase, îşi găsise oile şi voia să coboare în sat. Dar Martie, supărat de blestemele Dochiei, a luat cu împrumut de la frate-său Februarie, un ger napraznic pe care l-a abătut asupra Dochiei cea fără de cojoace, îngheţând-o de vie. Alte legende spun că a fost prefăcută în stână de piatră; chiar munţii noştrii Bucegi poartă o astfel de piatră numită Babele.

Oricum, Dochia şi-a găsit sfârşitul în ziua a 9-a a lui Martie. Mare bucurie jos în sat, unde flăcăii tocmiţi şi pedepsiţi de ea, au încins un „priveghi” straşnic, stropit cu câte 40 de pahare cu vin.

Astfel, în 9 Martie, de Moşi, a rămas obiceiul ca bărbaţii să bea 40 de pahare.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds