Vinetele albe reprezintă o noutate pe piața din România, însă încep să fie din ce în ce mai cultivate de agricultori datorită gustului inedit și a efectelor benefice pe care le are.
Apreciate pentru aroma lor mai delicată, uşor dulceagă, vinetele albe (Solanum melongena) reprezintă o nouă apariţie în pieţele şi marile magazine din România. Câţiva fermieri deja le cultivă şi au mare succes.
Cu siguranţă, aspectul lor elegant oferit de culoarea imaculată atrage foarte mulţi cumpărători. Însă nu numai culoarea le deosebeşte de vinetele obişnuite, de culoare mov. Cele albe au seminţe mai puţine şi un conţinut mai redus de apă, iar coaja este mai groasă şi se desface mai uşor după ce sunt coapte pe gril sau pe grătar.
În ceea ce privește gustul, unii fermieri aseamănă vinetele albe coapte bine cu gustul ciupercilor de pădure. Cei care au mâncat vinete albe susțin că acestea sunt mai dulci şi nu au acel gust amărui specific vinetelor mov. Apa pe care o lasă după ce sunt coapte nu este amară sau acidă. Textura este, de asemenea, mult mai cremoasă.
Vinetele albe conţin 90% apă şi sunt bogate în potasiu, vitamine din grupul B, magneziu, cupru şi fitonutrienţi. Coaja este mult mai bogată în antioxidanţi (antocianini). Aceşti compuşi au fost asociaţi în studiile ştiinţifice cu efecte benefice împotriva cancerului, inflamațiilor, bolilor neurologice şi a celor degenerative.
În medicina indiană, vânăta albă este recomandată în diabet, în timp ce rădăcinile sunt folosite contra astmului.
Vinetele albe se pot găti la fel ca cele mov. Prăjirea lor trebuie evitată, deoarece absorb o cantitate foarte mare de ulei.potrivit http://stiri.magazinuldecase.ro/