Nicusor Dan, reactie dura la adresa fostului primar al Capitalei: ”Gabrielei Firea ar trebui sa-i fie rusine pentru ce a facut”

Nicusor Dan, primarul Capitalei, a anuntat ca in maxim doua luni va face publica o „analiza juridica” a planurilor urbanistice zonale (PUZ) ale fiecaruia dintre sectoarele municipiului Bucuresti, documente a caror aplicare a fost suspendata temporar de Consiliul General.

„In ele este apogeul golaniei care a dominat urbanismul din Bucuresti. Exista functionari care au colaborat cu aceasta retea de influenta (in domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna si pe care nu trebuie foarte mult ca sa-i dai afara, trebuie doar sa vezi ca au emis niste autorizatii ilegale in mod sistematic”, a declarat Nicusor Dan.

„Undeva peste o luna si jumatate-doua o sa vedeti, o sa ies in fata dumneavoastra si, bineinteles, a Consiliului General, care a suspendat aceste PUZ-uri, si o sa fac o analiza juridica a fiecaruia dintre PUZ-urile de sector. In ele este apogeul golaniei care a dominat urbanismul din Bucuresti, sunt sute de hectare, in conditiile in care noi avem probleme uriase, severe cu aerul din Bucuresti, cu poluarea, sute de hectare din spatii verzi deveneau construibile, se construiau blocuri intre blocuri, blocuri intre case dar, mai mult de atat, se anulau sanse de dezvoltare, pentru ca Bucurestiul are cateva sanse de dezvoltare, sansa de dezvoltare este metroul de suprafata sau trenul de suprafata pe infrastructura CFR, asa cum vedem peste tot in lume”, a mentionat actualul primar al Capitalei, la Prima Tv.

Edilul a explicat, potrivit PUZ-ului, pe linia de cale ferata ar aparea alte blocuri care anuleaza posibilitatea de dezvoltare a metroului de suprafata.

Potrivit primarului general al Capitalei, in Directia de Urbanism din Primaria Generala exista angajati care au eliberat ilegal documente in baza carora se poate construi.

„Sunt multi oameni acolo care au dat de-a lungul timpului autorizatii si PUZ-uri ilegale si care o sa paraseasca institutia. Exista functionari care au colaborat cu aceasta retea de influenta (in domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna si pe care nu trebuie foarte mult ca sa-i dai afara, trebuie doar sa vezi ca au emis niste autorizatii ilegale in mod sistematic. Evident, primarul si arhitectul sef care au condus aceasta structura au fost complici si cu ei, si cu cei care au venit la ei”, a mai spus Nicusor Dan.

„Sunt convins ca exista foarte multi oameni care, prin aceste PUZ-uri de sector, au obtinut un folos necuvenit” a mentionat edilul.

Primarul ii sfatuieste pe bucuresteni sa nu dea avans pentru locuinte fara autorizatie

Primarul general promite o analiza pe care o va realiza o structura din aceasta Directie de urbanism, respectiv Serviciul de proiecte urbane, care au fost „mai putin implicati” in eliberarea acestor autorizatii, primarul invitand societatea civila „sa contribuie” la analiza PUZ-urilor.

Edilul a aratat ca exista in jur de 30-40 de litigii pe care vecinii unor constructii ilegale le-au deschis in instanta.

Nicusor Dan a raspuns acuzatiilor Gabrielei Firea, care sustine ca astfel se blocheaza dezvoltarea Capitalei: „Gabrielei Firea ar trebui sa-i fie rusine pentru ce a facut cu orasul asta”.