Raed Arafat explică de ce trebuie să fim în casă la ora 22:00: ”Nu dorim să se facă un lockdown total”

Pe rețelele de socializare s-au pornit adevărate proteste ale nemulțumiților după ce ora 23:00 a devenit ora 22:00. Raed Arafat a făcut lămuriri cu privire la înăsprirea restricțiilor și a declarat că toate aceste măsuri sunt pentru binele românilor. Iată care a fost motivul pentru care trebuie să fim în casă de la ora 22:00.

Dacă până acum oamenii aveau voie să iasă pe stradă până la ora 23:00, autoritățile au înăsprit regulile din cauza evoluției pandemiei de coronavirus și pentru a ține situația sub control.

Care a fost motivul modificării orelor circulației pe timp de noapte

Cea mai mare parte a populației din România s-a arătat nemulțumită de noile restricții aduse, declarând că nu înțelege motivul pentru care o oră în minus de stat afară poate îmbunătăți situația actuală a pandemiei de SARS-CoV-2.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, spune că nimeni nu își dorește un lockdown total, așa că ar trebui să respectăm cu strictețe toate măsurile impuse. Raed Arafat a mărturisit că a analizat cu atenție și situația din alte țări, ceea ce l-a determinat să restricționeze circulația de la ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum a fost până acum.

„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite. Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a declarat Raed Arafat.

De azi au intrat în vigoare alte noi restricții

De astăzi, 14 martie, au intrat în vigoare noile restricții după creșterea numărului de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile.

Circulația pe timpul nopții va fi restricționată în intervalul 22:00-05:00, însă persoanele care au nevoie să circule în acest interval orar trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, s-a limitat și gradul de ocupare a spațiilor de cazare, hoteluri și pensiuni la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă, în zone precum: Azuga, Bușteni și Sinaia.

În plus, sprijinul acordat de către ministerul Apărării Naționale către ministerul Afacerilor Interne va înceta în ceea ce privește activitățile de protecție ale unor obiective, triajul epidemiologic sau asistența medicală.