ULTIMA ORA! Ce se întamplă cu românii care au primit vaccin din lotul ABV2856. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonarea Activităților privind Vaccinarea, a făcut joi, la Digi24, mai multe anunțuri referitoare despre vaccinarea cu AstraZeneca,

explicând ce se va întâmpla cu românii care s-au vaccinat deja cu vaccinuri produse de AstraZeneca, din lotul ABV2856.

Programările pentru vaccinarea populației generale au început deja în opt județe, folosindu-se vaccinuri produse de compania AstraZeneca.

Miercuri, Gheorghiță a oferit mai multe explicații referitoare la vaccinurile produse de companii din

China și Rusia, în contextul în care anumite țări din Uniunea Europeană intenționează să le utilizeze.

Valeriu Gheorghiță anunță ce se întâmplă cu românii care au primit vaccin din lotul ABV 2856 de la AstraZeneca

“Nu există, repet, un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinare cu vaccinuri de la AstraZeneca și cele 30 de evenimente trombo-embolice, adică cheaguri de sânge, sunt 30 de cazuri din 50 de milioane de persoane vaccinate.

Această frecvență este similară cu cea în rândul populației generale nevaccinate, de aceea Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării cu acest tip de vaccin.

Se încurajează monitorizarea tuturor reacțiile adverse, toate evenimentele trombotice vor fi evaluate în mod special și în următoarea săptămână vom avea o concluzie pe care o vor transmite tuturor. 

Din acest punct de vedere, fiecare țară a decis să ia decizii în nume propriu. Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore pe un lot diferit, ABV 2856 și a decis să suspende temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul aferent.