UN ASTEROID URIAȘ VA TRECE PE LÂNGĂ PLANETA PĂMÂNT. CE AU ANUNȚAT CEI DE LA NASA DESPRE RISCURI

Un asteroid uriaș va trece azi pe lângă planeta Pământ
Asteroidul se va apropia până la aproape 2 milioane de kilometri de planeta noastră şi va reprezenta o valoroasă oportunitate

ştiinţifică pentru astronomi. Numit 2001 FO32, asteroidul va trece la de peste 5 ori distanţa dintre Pământ şi Lună, neexistând pericol de coliziune cu Terra, cel puţin pentru secolele ce vor urma.

“Cunoaştem foarte bine traseul orbital din jurul Soarelui al lui 2001 FO32, pentru ca a fost descoperit acum 20 de ani şi a fost urmărit de atunci. Nu există niciun risc ca asteroidul să se apropie mai mult de 1,25 milioane de mile de Pământ (n.r.: 2 mil. km)”, a declarat Paul Chodas, director al Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), din cadrul Jet Propulsion Laboratory (California de Sud), relatează Agerpres.

Totuşi, în termeni astronomici, distanţa este una mică. De aceea, 2001 FO31 a fost catalogat drept “asteroid potenţial periculos”. CNEOS calculează orbite foarte precise pentru obiectele aflate în apropierea Pământului (NEOs), pentru a ajuta Oficiul de Coordonare al Apărării Planetare al NASA, bazându-se pe telescoape şi radare pentru a reuşi să caracterizeze cu acurateţe orbita fiecărui NEO, cu scopul de a calcula eventualele riscuri pe termen lung.

În timpul călătoriei sale, 2001 FO32 va ocoli Pământul cu o viteză de aproximativ 124.000 km/h

– mult mai rapid decât majoritatea asteroizilor care trec pe lângă Pământ. Motivul vitezei neobişnuite a asteroidului

este orbita sa în jurul Soarelui, care este foarte înclinată şi alungită, formând un unghi de 39 de grade faţă de planul orbital al Pământului.

Pe această orbită asteroidul ajunge mai aproape de

Soare decât de Mercur (la periheliu) şi respectiv de două ori mai departe de Soare decât Marte (la afeliu). Asteroidul completează o orbită odată la 810 zile. scrie cancan.ro