Carantina prelungita pentru sute de mii de romani.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta din Timisoara a decis miercuri prelungirea cu sapte zile a carantinei in Timisoarea si in localitatile din jur, la propunerea DSP.

Vor ramane in carantina si localitatile Dumbravita, Giroc, Ghiroda si Mosnita Noua.

Autoritatile au prelungit programul la magazine pentru a nu se crea aglomerati si au eliminat intervalul orar in care batranii pot iesi din case.

Pentru activitate fizica individuala, timisorenii pot iesi din case pana la orele 22.00.

”Fata de prevederile precedentei hotariri de carantinare zonala a a municipiului Timisoara si comunelor Dumbravita, Giroc, Ghiroda si Mosnita Noua in hotararea adoptata azi sunt o serie de modificari:

– Se introduce in declaratia pe proprie raspundere un paragraf privind deplasarea in scopul vaccinarii impotriva SARS-COV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea.

– O alta modificare se refera la prelungirea cu o ora a programului de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializarii de bunuri alimentare si nealimentare pana la ora 21.

– Eliminarea restrictiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani.

– Dupa ora 22 nu se va mai putea iesi din casa pentru activitati fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistenta medicala de urgenta si nevoile animalelor de companie.” – se arata in comunicatul prefecturii Timis.
Timisoara este noul Suceava

Nelu Tataru, fostul ministru al Sanatatii, spune ca in momentul de fata, situatia de la Timisoara este in aceeasi situatie ca Suceava acum un an.

Medicul a afirmt ca desi a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei, romanii nu invata deloc masurile si nu le iau nici astazi. Deputatul PNL a mai adaugat ca exista anumite criterii pentru care un oras intra in carantina, iar toate acestea se refera la transmiterea in comunitate.

Ce spune Nelu Tataru

”Suntem la un an de pandemie, suntem in al treilea val si masurile nu le invatam nici astazi si nu le luam nici astazi. Sunt niste masuri care trebuie sa mearga continuu, iar daca discutam de o carantina trebuie sa ne gandim ce inseamna carantina. Sunt niste criterii pentru a carantina un oras.

Sunt criterii care tin de transmiterea in comunitate, daca avem persoane peste 65 de ani si cele cu risc care cresc ca infectare in ultima perioada, daca avem o crestere in ultimele 14 zile, in functie de personalul medical din sectiile de ATI si boli infectioase, a personalului din DSP, in functie de locurile de la terapie intensiva, precum si alte criterii”, a spus Nelu Tataru, la B1 Tv.

”Degeaba carantinezi un oras, daca nu respecti niste reguli in interiorul acelui oras. Cred ca ar trebui sa ne punem si intrebarea de ce am ajuns aici. Sunt trei luni de la valul doi, cand poate multi dintre noi credeam ca am scapat. Nu. Aceste trei luni cred ca trebuiau folosite intr-un alt fel. Nu stiu daca ar trebui sa inventam noi altceva, decat sa aplicam niste reguli”, a mai declarat Nelu Tataru.

Raed Arafat a intervenit peste aceasta hotarare luata la nivel local si a cerut ca zona sa ramana in carantina inca 72 de ore, pana se va gasi o solutie, avand in vedere ca la Timisoara spitalele sunt suprasolicitate, iar paturile ATI sunt ocupate. Aceste 72 de ore expira in aceasta noapte.

Ce restrictii sunt in vigoare in Timisoara

Conform deciziei luate in CJSUT este strict interzisa intrarea/iesirea in/din zona carantinata prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.

Circulatia si stationarea persoanelor in spatiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe propria raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator.