Restricţii ca în starea de urgenţă! Care sunt motivele pentru care mai poti parasi locuinta după ora 20

Bucureştiul a depăşit rata de incidenţă 7, iar de marti aproape sigur aceasta va fi peste 7,5, ceea ce aduce automat restricţii suplimentare.

Restricţii ca în starea de urgenţă de duminică, în București. Mai multe măsuri suplimentare vor fi valabile în Capitală, timp de 14 zile, în contextul în care, cel puţin până luni, rata de incidență calculată la 14 zile este mai mare de 7 la mia de locuitori. În cazul în care se va atinge pragul de 7,5 la mia de locuitori, aceste reguli vor fi reevaluate, iar măsurile din weekend, mult mai restrictive, vor fi aplicate pe parcursul întregii săptămâni.

În primul rând, începând de duminică seară, în București va fi valabilă o schimbare referitoare la restricțiile de circulație. În timpul weekendului – vineri, sâmbătă și duminică, va fi interzisă părăsirea locuinței între orele 20:00 și 05:00, iar de luni până joi, în intervalul orar 22:00 – 05:00. Aceste reguli vor fi valabile cu condiția de a se menține incidența la cel mult 7,5 la mia de locuitori.

Urmare a adoptării Hotărârii CMBSU nr.19 din 27.03.2021, Prefectura Bucureşti a făcut câteva precizări cu privire la excepţii:
1. Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.

2. Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află.

3. Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.

4. Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.

Restricţii ca în starea de urgenţă. Deplasarea în intervalul orar interzis se va putea face, în unele situații, cu declarație pe proprie răspundere, adeverință de la angajator, precum și dovada programării la vaccinarea anti-COVID-19, în funcție de caz. Astfel, se va putea circula în interes profesional, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru administrarea vaccinului.

Alte excepții referitoare la circulație în Capitală
De asemenea, se permit deplasările persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane. Totuși, în aceste cazuri trebuie să fie făcută o dovadă prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Aplicabilitatea acestor noi măsuri încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

”Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie; e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112”, este o altă excepție permisă, potrivit Prefecturii Bucureşti.

Reguli pentru participarea la slujbele religioase de Paște
O excepție este permisă și în ceea ce privește deplasarea pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia sărbătorii Paștelui Catolic și a sărbătorii Pesah. Astfel, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei la data de 28 martie, în intervalul orar 20.00 – 22.00.

De asemenea, pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui Catolic, se va permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei între 3 și 4 aprilie, în intervalul orar 20.00 – 02.00.

Restricţii ca în starea de urgenţă. La ce oră se închid magazinele în București
Potrivit noilor decizii ale autorităților, magazinele din București se vor închide mai devreme în week-end. Dacă de luni până joi vor avea program între orele 05:00 și 21:00, de vineri până duminică programul permis va fi între 05:00 și:18:00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori. Se admite o excepție pentru operatorii economici. În intervalul orar 21,00 – 05,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, aceștia pot activa doar în relaţia cu alți operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu. Sălile de sport sau fitness se închid.

Programul operatorilor economici care desfaşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta şi duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.
Prin excepţie de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21,00 – 05,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care au autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Aceste măsuri încetează când rata cumulată pe 14 zile scade sub 3,5.

De asemenea, se schimbă regulile în mall-uri și piețe. Accesul clienților se va face în așa fel încât să se asigure menținerea distanței fizice de cel puțin doi metri și cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 metri pătrați pe persoană, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Totodată, în piețele agroalimentare și în cele volante se va putea intra doar cu respectarea distanțării de cel puțin doi metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței, tot cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Ce se întâmplă cu terasele, restaurantele și cafenelele
Mai mult, s-a decis ca terasele să rămână deschise, dar restaurantele și cafenelele să fie închise la interior. Precizarea este că terasele acoperite nu pot funcționa. În plus, s-a hotărât interzicerea activității restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.

”Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.”, mai arată o regulă.

Cluburile, barurile, sălile de cinema și spectacol și sălile de jocuri de noroc, închise
De duminică, este interzisă în București activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

”Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale”, s-a mai hotărât.

Restricţii ca în starea de urgenţă. Ce se întâmplă cu şcolile
Începând de luni, vor merge fizic la școală în București toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

Ceilalți elevi vor face școală online. Potrivit autorităților, este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, evaluările naționale. Toți copiii care au împlinit vârsta de cinci ani și cei mai mari trebuie să poarte mască în toate spațiile publice. potrivit online-news