Calendar ortodox 6 aprilie 2021. Mare sărbătoare pentru toți creștinii

Calendar ortodox 6 aprilie 2021. Mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta. Este sărbătorit Sfântul Ierarh Eutihie.

Calendar ortodox 6 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Eutihie
Ziua de 6 aprilie este dedicată în calendarul ortodox Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului. Încă din pântece se știa că el va deveni sfânt, pentru că burta mamei sale lumina, iar ea se speria mereu de ce poate fi. Era lumina necreată, lumina sfințeniei.

A fost luat în grijă de bunicul său, care l-a învățat totul despre dreapta credință, iar când avea doar 12 ani a mers la Constantinopol, pentru a învăța filosofia. Pe când se juca cu copiii, fiecare scria ce visează să ajună când va fi mare, iar sfântul a proorocit: „Eutihie Patriarhul”.

La 30 de ani a îmbrăcat haina monahală și a fost făcut diacon și prezbiter. La al V-lea Sinod Ecumenic, Iustinian cel Mare i-a chemat pe toți sfinții părinți, dar cum mitropolitul Amasiei era bolnav, l-a trimis în loc pe Sfântul Ierarh Eutihie, având încredere în înțelepciunea lui. Acolo, el a fost aplaudat după ce le-a spus celor prezenți că se poate arunca anatema asupra ereticilor şi după m0artea lor.
Sfântul Mina, Patriarhul Constantinopolului a avut o viziune că Eutihie va fi cel care îl va înlocui, iar aceasta s-a întâmplat la vârsta lui de 40 de ani.

Troparul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului
Glasul al 4-lea
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 6 aprilie 2021. Rugăciunea zilei
Condacul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 8-lea

Să lăudăm toţi cu credinţă pe Dumnezeiescul Ierarh Eutihie şi cu dragoste să-l fericim, ca pe un mare păstor şi slujitor şi preaînţelept învăţător şi izgonitor al eresurilor. Că se roagă Domnului pentru noi toţi.

Calendar ortodox 6 aprilie 2021. Sunt sărbătoriți și alți sfinți
Tot pe data de 6 aprilie, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium; Sfinţii o sută douăzeci de mucenici din Persida; Sfânta Cuvioasă Platonida; Sfinţii doi Mucenici din Ascalon; Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul; Sfântul Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds