Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala online va continua în unele regiuni chiar și după ce pandemia va lua sfârșit. De asemenea, predarea online va fi inclusă în contractul de școlarizare din anul școlar următor.
„Trebuie să ne ocupăm de situația actuală, încercând să promovăm predarea online care va avea un loc mult mai important după ce pandemia va fi fost încheiată decât până acum. Pentru asta trebuie să avem profesori pregătiți pentru predarea online, conectivitate generalizată și echipamente pentru orice elev.
Predarea online trebuie să fie făcută acolo unde e adecvată, unde e potrivită, nu ca până acum, în orice situație, acest lucru fiind impus de criza sanitară.
Școala online nu a fost eficientă, pentru că profesorii nu au fost pregătiți pentru predarea online, care presupune cu totul alte activități decât cea clasică de la conceperea conținutului până la evaluare și examinare. Evaluarea și examinarea trebuie făcute pe platforme dedicate, securizate, care să ofere garanția că cel care răspunde e elevul. Asta lipsește cu desăvârșire, necesită acordul celui examinat în online pentru a prelua controlul asupra echipamentului său IT.
Predarea online nu a făcut parte din contractul de școlarizare până acum, dar va face parte din contractul pentru anul școlar următor.
Școala online nu a fost eficientă pentru că au fost diferențe mari de la o zonă la alta, de conectivitate și echipamente, nu a fost posibilă examinarea online.
Școala online a fost un compromis obligat impus. După ce vom fi încheiat pandemia, trebuie să continuăm cu predarea online acolo unde e potrivit, unde e conectivitate, unde sunt profesori pregătiți, echipamente”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
Sorin Cîmpeanu a explicat că două dintre condițiile revenirii la școală a elevilor țin de Ministerul Educației și au fost deja îndeplinite. Acestea sunt respectarea igienei sanitare și vaccinarea cadrelor didactice.
Ceilalți doi factori sunt situația epidemiologică bună și testarea masivă în școli. Aceștia nu stau în puterea instituției pe care o conduce.
„Alături de respectarea regulilor, de vaccinarea cadrelor didactic și personalului din Învățământ, alături de testare, care se va face, mai este nevoie de îndeplinirea unui alt parametru, este vorba de confirmarea ipotezelor epidemiologilor, epidemiologi care anticipează un vârf al ratei de infectare în luna aprilie și o descreștere a acestei rate de infectare în luna mai. Chiar după o descreștere a ratei de infectare, confirmată la final de mai, început de iunie, sunt îndreptățit să cred, să sper, că Ministerul Educației va avea suficient de multe argumente pentru a pleda pentru deschiderea tuturor școlilor, cu prezență fizică,” a declarat ministrul Educației, potrivit Europa FM.
„Ministerul Educatiei dorește deschiderea cu prezența fizică a tuturor școlilor, lucru care depinde de patru condiții:
Respectare regulilor în școli (purtare mască, distanțare fizica, reguli igiena și aerisire spatii) – depinde de Ministerul Educației; Vaccinare profesori/se derulează bine – depinde și de Ministerul Educației, pentru susținere și mobilizare; Testare în școli – depinde de Ministerul Sănătății, Ministerul Educatiei și buget (sunt convins ca se va realiza). Trend descrescător infectare/ confirmarea ipotezelor epidemiologilor care anticipează un vârf al ratei de infectare în luna aprilie și o descreșterea a ratei de infectare în luna mai,” a explicat Cîmpeanu.