Miercurea Mare 2021. Ce reprezintă, de fapt, această zi din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare este o zi de mare însemnătate spirituală din Săptămâna Patimilor, ultima de post, de dinainte de Învierea Domnului. Semnificația acestei zile este una profundă și tristă totodată și îl pune în centrul său pe Iuda care își vinde Învățătorul.

Ce reprezintă Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare este ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus Hristos. În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase și a avut loc vânzarea lui Iisus de către Iuda. Acest Iuda era unul dintre ucenicii Mântuitorului, și L-a vândut pentru 30 de arginți.

Conform Evangheliei, Iisus și-a petrecut ziua de miercuri cu Lazăr, cel înviat din morți, și în casa lui Simon Leprosul.

În același timp, în Ierusalim, cărturarii și fariseii puneau la cale prinderea și uciderea Mântuitorului Iisus Hristos.

Şi împreună s-au sfătuit ca să prindă pe Iisus, cu vicleşug, şi să-L ucidă (Matei, 26.4).

Iuda L-a vândut pe 30 de arginți
Iuda Iscarioteanul era unul dintre cei 12 apostoli și el L-a vândut pe Iisus Hristos în schimbul a 30 de arginți.

A zis: «Ce voiţi să îmi daţi şi eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor (Matei, 26, 15-16).

Iuda, singurul Apostol de fel din Iudeia, începuse de mult să se înstrăineze de Domnul. El trebuia să-L fi părăsit încă din Galileia, când osândise, în adâncul sufletului sau, cuvântarea Mântuitorului despre pâinea vieții și când mulți dintre primii Ucenici se depărtaseră de Domnul (Ioan VI, 64-66).

De ce L-a trădat Iuda pe Mântuitor
Tradarea este expresia celei mai înfiorătoare decadențe morale și religioase. Iuda își vinde fără necesitate învățătorul și primește, în schimb, treizeci de arginți. Când oferea lui Iuda această sumă, sinedriul credea că respectă porunca lui Moise, care stabilise că cel care va ucide fără voie un sclav aparținând unui iudeu, să-și rascumpere greșeala achitând stăpânului păgubit prin fapta sa treizeci de arginți (Exod XXI, 32).

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare

Miercurea Mare este o zi tristă pentru credincioși care știu că astăzi Mântuitorul Iisus Hristos a fost trădat și vândut pe 30 de arginți. Conform tradiției, Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Astăzi se spală, se calcă rufe și se fac treburile câmpului.

Nu este bine să te superi, să spui lucruri urâte, să bârfești, ci ar trebui să-ți petreci ziua cu gândul la rugăciune și la cât de încărcată spiritual este Săptămâna în care Mântuitorul Iisus Hristos a pătimit, a fost răstignit, a Înviat apoi și S-a urcat de-a Dreapta Tatălui.

In Miercurea Mare nu se lucreaza campul

In unele zone, muncile la camp sunt permise doar pana marti, in timp ce in alte zone pana miercuri. De joi, barbatii raman pe langa casa, ajutandu-si nevestele la treburile casnice. Casele trebuie sa straluceasca de curatenie, pentru a intampina Invierea Domnului asa cum se cuvine. Miercurea Mare este si ultima zi in care se mai poate coase ori calca.

Este o zi in care se tine post negru. De altfel, post negru se tine in zilele de luni, miercuri si vineri. Femeile nu cos si nu torc, ci spala ferestrele. Ferestrele trebuie spalate si deschise larg pentru ca lumina sa patrunda in fiecare colt al casei in sfintele zile de Paste.

Este o zi in care e bine sa te ocupi de treburile casnice, insa sunt de evitat spalatul hainelor si tot ce presupune lucrul cu haine.

Femeile pot face curatenie in curte si in ogor. Este bine ca in aceasta zi sa te impaci cu persoanele cu care te-ai certat si sa rostesti rugaciuni pentru impacare.

Nu e bine sa te enervezi ca il vei supara pe Dumnezeu, nici sa injuri sau sa pui gandurile necurate in fata. Incearca sa fii cat poti tu de intelegator pentru ca este o zi speciala.

Ce e bine sa faci in Miercurea Mare ca sa-ti mearga bine de Paste si in tot restul anului

In Miercurea Mare se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului care greseste.

De asemenea, Miercurea Mare este ziua in care e bine sa ne impacam cu oamenii cu care nu am avut o relatie tocmai buna in ultima perioada din an. Cel mai indicat lucru pe care il putem face Miercurea este sa spunem rugaciuni.

Se mai spune ca, Miercurea, femeile trebuie sa spele geamurile casei pentru a lasa soarele sa patrunda. Totul trebuie facut inainte de Joia Mare, pentru a aduce in casa lumina pe tot parcursul anului.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds