Miercurea Mare. Ce nu trebuie sa faci astazi, potrivit traditiilor din strabuni

In fiecare zi din Saptamana Mare se respecta o serie de traditii si obiceiuri. La fel ce in celelalte zile si in Miercurea Neagra exista o serie de datini, de superstitii pe care cei mai multi romani le respecta.

Miercurea Mare. Ce nu trebuie sa faci astazi, potrivit traditiilor din strabuni

Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de miercuri din Saptamana Patimilor, sa se faca pomenirea lui Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon si Zosima.

Obiceiuri si superstitii in Miercurea Mare

Ce nu ai voie sa faci in Miercurea Mare

In Miercurea Mare, se savarseste Taina Sfantului Maslu. Aceasta taina aminteste de ungerea lui Iisus Hristos cu mir in locuinta lui Simeon Leprosul.

Este miercurea dedicata celor bolnavi si suferinzi. Acestia se pot bucura de Taina Sfantului Maslu. Se spune ca rugaciunile adresate de bolnavi sunt ascultate in Miercurea Neagra, iar Dumnezeu face miracole pentru acestia.

In Miercurea Mare nu se lucreaza campul In unele zone, muncile la camp sunt permise doar pana marti, in timp ce in alte zone pana miercuri. De joi, barbatii raman pe langa casa, ajutandu-si nevestele la treburile casnice. Casele trebuie sa straluceasca de curatenie, pentru a intampina Invierea Domnului asa cum se cuvine. Miercurea Mare este si ultima zi in care se mai poate coase ori calca.

Este o zi in care se tine post negru. De altfel, post negru se tine in zilele de luni, miercuri si vineri. Femeile nu cos si nu torc, ci spala ferestrele. Ferestrele trebuie spalate si deschise larg pentru ca lumina sa patrunda in fiecare colt al casei in sfintele zile de Paste.

Este o zi in care e bine sa te ocupi de treburile casnice, insa sunt de evitat spalatul hainelor si tot ce presupune lucrul cu haine.

Femeile pot face curatenie in curte si in ogor. Este bine ca in aceasta zi sa te impaci cu persoanele cu care te-ai certat si sa rostesti rugaciuni pentru impacare.

Nu e bine sa te enervezi ca il vei supara pe Dumnezeu, nici sa injuri sau sa pui gandurile necurate in fata. Incearca sa fii cat poti tu de intelegator pentru ca este o zi speciala.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds