Ce nu ai voie sa mananci in Joia Mare. Cea mai importanta traditie

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Saptamana Patimilor. Exista numeroase traditii legate de aceasta sfanta zi, insa una dintre ele este poate cea mai veche si mai bine pastrata din lume. Iata ce nu ai voie sa mananci in Joia Mare!

Ce nu ai voie sa mananci in Joia Mare. Traditia cea mai importanta
In Joia Mare, sunt amintite patru evenimente importante: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos; Cina cea de Taina, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Impartasanii, numita si Euharistia; rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

Exista numeroase traditii importante legate de aceasta zi, insa cea mai importanta este cea legata de alimentatie. In Joia Mare nu ai voie sub nicio forma sa mananci otet sau untdelemn. Explicatia este una simpla: fiind in Saptamana Patimilor, in care trebuie sa postim gandindu-ne la sacrificiul suprem facut de Hristos pentru umanitate, nu trebuie sa consumam lucrurile cu care a fost batjocorit Mantuitorul de catre semenii nostri.

In timpul patimilor, lui Iisus i s-a dat otet, iar apoi a fost uns cu untdelemn, la coborarea de pe cruce in mormant. Astazi nu trebie sa mananci nici urzici, pentru ca Iisus a fost batut cu urzici.

Iata una dintre cele mai importante rugaciuni care se rostesc cu evlavie in Joia Mare.

Rugaciunea Sfantului Antim Ivireanul
Dumnezeule si Parinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu si m-ai indrumat pana in acest ceas al rugaciunii, da-mi harul Tau, deschizandu-mi gura. Calauzeste-ma cu Duhul Tau cel Sfant si invata-ma indreptarile Tale. Cate ti-am gresit pana in acest ceas, cu cuvantul, cu fapta sau cu gandul, cu voie ori fara de voie, slabeste, lasa, iarta, dupa mare mila Ta. Ca, daca Te vei uita la faradelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Ca la Tine este izbavirea.
Tu esti Unul Sfant, ajutator, puternic si aparator al vietii noastre si pe Tine Te lauda toata zidirea in veci. Amin.”

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds