Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă

Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei până în 2026. Anunţul a fost făcut, miercuri, la Palatul Victoria, de Cristian Ghinea.

Ministrul fondurilor europene a anunţat că Guvernul vrea să majoreze salariul minim la 3.000 de lei în următorii cinci ani.

„Asta e prezumtia de la care plecam, ca va ajunge acolo sa nu mai avem discrepanta intre (salariile din) constructii si restul lumii. Asta e scenariul dupa care lucram. Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE si pe scenariile FMI si ale Comisiei Europene vom continua sa o avem , discutam de 2026.

Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe baza de crestere economica, va fi o formula fixa”, a declarat Cristian Ghinea atunci când a fost întrebat despre cresterea salariului minim la 3.000 de lei pana in 2026.

În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023.

Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.

Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației”, potrivit documentului publicat.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds