România demarează o nouă strategie militară. Serviciul militar voluntar în termen devine obligatoriu

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o nouă strategie militară pentru România, care include reintroducerea serviciului militar voluntar în termen Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, o nouă strategie militară pentru România. Nouul proiect include ca reintroducerea serviciului militar voluntar obligatoriu.

Documentul anlizeazî abordările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, având în vedere riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.

În acest sens va fi reintrodus serviciul militar voluntar. Guvernul a demarat schimbările legislative care vor permite selecţia, recrutarea şi instruirea de militari voluntari în termen. Noile măsuri pentru rezervisti au fost finalizate și vor forma o structură de forţă terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar şi în timpul stării de urgenţă.

„Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 – 2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României – garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale, în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene”, arată un comunicat de presă al MApN.

Strategia militară stabileşte priorităţile în ceea ce privește dezvoltarea abilităților Armatei, care urmează strategiile anterioare, în mod corelat cu garanţiile de securitate ce decurg din dubla apartenenţă a Românei la NATO şi UE, precum şi din parteneriatele strategice cu alte state.

Guvernul: Alocarea pentru Ministerul Apărării Naţionale a minimum 2% din Produsul Intern Brut

Documentul discutat în cadrul conferinței mai examinează continuarea programelor de înzestrare esenţiale şi planurilor de transformare ale structurii de forţe. Strategia militară prezintă conceptele operaţionale aplicate pentru

finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

Noile măsuri includ alocarea pentru Ministerul Apărării Naţionale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, va asigura

continuarea procesului de transformare şi modernizare a Armatei României, precum şi îndeplinirea obiectivelor planificate, în concordanţă cu misiunile, responsabilităţile şi angajamentele asumate România în cadrul organizaţiilor internaţionale, mai indică sursa citată, conform Adevarul.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds