Specialiştii atrag atenţia! O predicţie care vorbeşte despre prăbuşirea civilizaţiei umane în 20 de ani pare să fie corectă

Reevaluarea a unui raport din anii 1970 arată că societatea umană urmează să se prăbușească în următoarele două decenii dacă nu avea loc o schimbare serioasă în prioritățile globale.

Specialiştii atrag atenţia. În raportul, publicat în bestsellerul „The Limits to Growth” (1972), o echipă de oameni de știință de la MIT argumentau că civilizația industrială era sortită colapsului dacă guvernele și corporațiile aveau să continue să urmărească o creștere economică continuă, indiferent de costuri.
Specialiştii atrag atenţia. O predicţie care vorbeşte despre prăbuşirea civilizaţiei umane în 20 de ani pare să fie corectă!

Cercetătorii au prezis 12 scenarii posibile pentru viitor, mare parte dintre acestea prevestind un moment în care resursele naturale vor ajunge să fie atât de limitate încât creșterea economică ar deveni imposibilă și bunăstarea personală ar scădea considerabil.

Cel mai bine cunoscut scenariu al raportului, scenariul „Business as Usual” (BAU), prevestea că creșterea economică globală ar atinge un apogeu în anii 2040, iar apoi s-ar prăbuși, alături de populația globală, disponibilitatea alimentelor și a resurselor naturale.

Acest „colaps” iminent nu ar fi sfârșitul rasei umane, însă ar reprezenta un moment de cotitură pentru societate și condițiile de trai ar fi reduse drastic în toată lumea.

Așadar, care este perspectiva asupra societății umane acum, după aproape jumătate de secol de la predicția făcută de cercetătorii de la MIT? Gaya Herrington, cercetător la firma de consultanță KPMG, a decis să afle răspunsul.

În noiembrie 2020, Herrington a analizat predicțiile făcute în 1972 și cele mai actuale date despre lumea noastră. Herrington a descoperit că starea actuală a lumii, măsurată prin 10 variabile diferite (inclusiv populație, rate de fertilitate, niveluri de poluare, producție alimentară și industrială), corespunde cu două scenarii propuse în 1972, anume scenariul BAU și altul numit Comprehensive Technology (CT), în care avansurile tehnologice ajută la reducerea poluării și la sporirea resurselor de hrană, chiar dacă resursele naturale dispar.

Deși scenariul CT are ca rezultat un șoc mai redus pentru populația globală și bunăstarea personală, lipsa resurselor naturale va duce la un moment în care creșterea economică trece printr-un declin abrupt. Cu alte cuvinte, un colaps brusc al societății industriale ar avea loc.

Sursa: Romania.tv

Ştirile Românilor

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds