Este oficial! Certificatul digital COVID va fi OBLIGATORIU! Toți românii trebuie să îl aibă

Certificatele digitale COVID, obligatorii în UE! Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru obținerea pașaportului CovidGuvernul a anunțat că, începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR certificatele digitale.

Certificatul digital, obligatoriu pentru trecerea frontierelor de stat?
Certificatele digitale vor fi de vineri obligatorii la trecerea frontierelor. Însă, oamenii pot trece granițele și fără aceste certificate, dar cu condiția respectării normelor naționale de carantină impuse în fiecare zonă.

Totul se rezumă la un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita trecerea la frontieră, acestea fiind eliberate de pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Noile prevederi sunt disponibile în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile

la trecerea frontierei de stat. Eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital european este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 68 din 29 iunie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 644 din 30 iunie 2021, potrivit wowbiz.

“Cetățenii români și membrii de familie ai acestora care sunt vaccinați cu o doză în România și o doză într-un alt stat sau vaccinați cu schemă completă într-un stat terț sau Irlanda, respectiv Spania (state membre UE care NU emit, la momentul actual, certificat digital european COVID) trebuie să trimită pe adresa certificat-covid@gov.ro, pentru obținerea certificatului, următoarele:

Numărul de telefon;
Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor familie și pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
Dovada vaccinării;
Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării și data solicitării certificatului;
Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere.

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR ROMÂNI ȘI A MEMBRILOR FAMILIEI ACESTORA CARE S-AU VACCINAT ÎMPOTRIVA COVID ÎN MAREA BRITANIE

Pentru emiterea certificatului digital european COVID, de către statul român, este necesară dovedirea vaccinării în Marea Britanie prin obținerea, de către solicitant, a adeverinței de vaccinare accesând următorul link: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/covid-pass/get-your-covid-pass-letter/ Sau apelând: 119 – număr valabil numai în Marea Britanie.

După obținerea adeverinței care dovedește vaccinarea, pentru a iniția procesul de obținere a certificatului digital european COVID, solicitantul trebuie să trimită pe adresa certificat-covid@gov.ro următoarele:

Numărul de telefon;
Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor familie și pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
Dovada vaccinării;

Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării/testării și data solicitării certificatului;

Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere” se arată într-un comunicat al oficialilor.

Cerificatul digital a fost creat pentru a ușura situația celor care călătoresc. Cele trei variante de situații- vaccinare, trecere prin boală, test- vor dovedi că posesorul certificatului verde este o persoană care are un risc mai mic de a transmite boala, în condițiile în care situațiile epidemiologice și măsurile luate variază de la o țară la alta. În plus, acest certificat este un instrument unic la nivel european, ceea ce permite economisirea de timp pentru formalități și evitarea cozilor.

 

Pașii de urmat pentru obținerea actului electronic sunt:

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds