S-a încheiat pelerinajul la Mănăstirea Nicula. Icoana Maicii Domnului, înconjurată de zeci de mii de credincioși. De ce s-au târât oamenii pe coate și genunchi

Dealul mănăstirii Nicula din Cluj a fost acoperit de oameni de Sfânta Maria Mare, când e şi zi de hram: Adormirea Maicii Domnului.

Peste 25.000 de credincioși au participat duminică la Sfânta Liturghie, iar azi-noapte, icoana considerată făcătoare de minuni, veche de peste 300 de ani a fost purtată în procesiune. Şi, ca în Vinerea Mare, vechea biserică, din lemn a fost înconjurată de trei ori.

După tradiţie, unii pelerini veniţi la Nicula au înconjurat sâmbătă seară, pe coate și în genunchi biserica, în semn de smerenie, pentru iertarea păcatelor.

Au fost peste 25.000 de credincioşi, şi mulţi dintre ei au dormit sub cerul liber, în curtea mănăstirii, așteptând momentul în care icoana Maicii Domnului să fie scoasă din biserică, în procesiune.

Preoţii şi mulţimea de pelerini au înconjurat biserica de trei ori, au cântat Prohodul Maicii Domnului şi multe pricesne, imnuri dedicate Fecioarei Maria.

Iar la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Clujului şi alţi ierarhi, curtea a fost plină de oameni. Mulţi spun că vin an de an în pelerinaj la Manastirea Nicula, după ce Maica Domnului a făcut minuni în vieţile lor.

„Am fost la pat şi m-a ajutat Maica Sfântă ca după 8 operaţii să umblu, de trei ani vin, mă ajută, mai ales că sunt văduva de 13 ani” mărturisește o femeie.

„Am venit pe jos. La vârsta mea, de 72 de ani, mă bucur că am reuşit să mai vin. Venim an de an” spune o altă credincioasă.

Un bărbat a venit din Satu Mare: „Am fost atent la tot ce s-a întâmplat în jur, la slujbe, am mers la icoane. Fără cuvinte!” spune acesta.

La finalul slujbei, credincioșii au primit sarmale şi ghiveci de legume, apoi s-au îndreptat spre case în liniște. În folclor, se spune că între 15 august şi 8 septembrie, când e Sfânta Maria Mică, adică naşterea Fecioarei Maria, timpul parcă stă în loc, omul nu îmbătrâneşte şi frunzele încep să se îngălbenească, dar nu cad. Iar dacă înfloresc trandafirii e semn că vara nu se grăbeşte să lase loc toamnei.

O scurtă rugăminte...

Prietenii te roagă să distribui știrea pe Facebook!
Îți multumim frumos!
Închide mesajul
This window will automatically close in 30 seconds