Avertisment sumbru al colonelului Gheorghiță. „Toată familia se va infecta în cazul variantei Delta”
Avertisment sumbru al coordonatorului campaniei de vaccinare. Valeriu Gheorghiță susține că se așteaptă la un număr de aproximativ 2.000 de cazuri noi Covid-19 zi de zi la jumătatea lunii septembrie, iar cei care nu s-au vaccinat sunt în prima linie de risc.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță că România se așteaptă la un număr de aproximativ 2.000 de cazuri noi Covid-19 zi de zi la jumătatea lunii septembrie.
Persoanele care nu au imunitate au cel mai mare risc de infectare în perioada următoare. E atât de mare riscul încât toate persoanele (n.r.: fără imunitate) se vor infecta în perioada următoare. E un lucru pe care-l cunoaștem. Vedem o mobilitate în marile centre urbane, iar măsurile de bază nu mai sunt atât de mult respectate.
Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește. Estimăm că o să avem peste 2.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii septembrie”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
„În cazul variantei delta e puțin probabil să nu se infecteze toată familia. O persoană pozitivă poate să răspânească de la 5 la 9 persoane. E similră cu a vărsatului de vânt. Însă, principalul mediu asociat cu răspândirea, e în cadrul familiei. Sunt studii care arată că rata de atac e de 19-20% în cadrul familiei.”
Pe de altă parte, campania de vaccinare corodonată de Gheorghiță merge din ce in ce mai greu, Duminică s-au vaccinat aproximativ 5.000 de persoane, cam de 10 ori mai puțin decât în luna martie.
“Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, evaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteaptam, ca atare la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial.
Această estimare este pentru următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă despre certificatele de vaccinare: „Oamenii, cu 100 de euro, îşi cumpără riscul de a se îmbolnăvi”
Personalul medical care primeşte cereri pentru eliberarea de certificate de vaccinare false trebuie să anunţe autorităţile şi în special poliţia, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acesta a precizat că că oamenii care fac astfel de solicitări nu înţeleg beneficiile vaccinării şi nu percep realitatea în care ne aflăm.
Gheorghiţă a declarat duminică seara că cei care solicită astfel de certificate false de vaccinare sunt cei care nu respectă măsurile de prevenţie şi ignoră recomandările medicale.
„Oamenii uită faptul că dând aceşti bani, practic cu 100 de euro îşi cumpără riscul de a se îmbolnăvi, riscul de a ajunge în Terapie Intensivă şi chiar şi riscul de a deceda. Pentru că cei care solicită astfel de certificate false de vaccinare sunt tocmai cei care nu cred în beneficiile vaccinări, sunt tocmai cei
care au cea mai mare probabilitate să nu respecte măsurile de prevenţie, care ignoră complet recomandările medicale, autorităţile şi pot să spun că sunt chiar un pericol pentru cei din jurul lor tocmai pentru că ei au un comportament la risc, riscă să se infecteze şi la rândul lor să îi contamineze pe cei din jur”, a afirmat Gheorghiţă.
Gheorghiţă anunţă organizarea de cabinete pentru vaccinare în universităţi şi echipe mobile pentru vaccinarea în şcoli.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vor fi organizate cabinete pentru vaccinare în universităţi şi campusuri, dar vor exista şi echipe mobile în şcoli pentru vaccinarea elevilor, a personalului din învăţământ, dar şi a rudelor copiilor, menţionând că această campanie ar putea dura două luni.
Valeriu Gheorghiţă a declarat duminică seară, la Digi 24, că în formularul de consimţământ autorităţile vor să introducă o nouă variantă de răspuns şi anume “Nu sunt încă decis”.
“Vrem să introducem în acest formular, pe lângă răspunsurile ”da, doresc să vaccinez copilul, nu, nu doresc” şi un alt răspuns, ”nu sunt încă decis”. Nu trebuie lăsată percepţia că cineva obligă părinţi să îşi vaccineze copiii, în niciun caz, este strict o evaluare a intenţiei de vaccinare în rândul părinţilor pentru proprii copii”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că în sistemul de învăţământ universitar vor fi organizate cabinete de vaccinare.
“Vrem să organizăm în sistemul de învăţământ universitar, în campusurile studenţeşti, centre, cabinete de vaccinare, în cabinetele medicale şi atunci studenţii care sunt cazaţi în căminele studenţeşti pot să se prezinte direct la cabinetul de vaccinare să se vaccineze. Iar pentru învăţământul preuniversitar,
în şcolile în care nu sunt cabinete medicale care să asigure un minim circuit epidemiologic funcţional, atunci vom asigura vaccinarea cu echipe mobile. Periodic, săptămânal, chiar mai des sau mai rar, în funcţie de numărul de solicitări, o echipă mobilă sau mai multe va merge în şcoală şi va vaccina într-un anumit interval orar, într-una dintre zilele săptămânii, va asigura vaccinarea atât a angajaţilor din unitatea de învăţământ respectivă, a copiilor, a părinţilor sau a bunicilor care însoţesc minorii respectivi”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a precizat că această campanie de vaccinare în şcoli va dura două luni. “Ar trebui să înceapă din 13 septembrie, în prima săptămână vom colecta datele legate de intenţia de vaccinare şi progresiv va demara în unităţile de învăţământ. Aş vrea să menţionez că acest demers de vaccinare nu se va întinde pe toată durata anului şcolar, el va avea o durată limitată. Ne propunem o lună jumătate, două luni, de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie sau sfârşit de octombrie să avem acest sprijin foarte important pentru toate unităţile de învăţământ atât din rural, cât şi din urban”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a explicat şi ce se întâmplă în cazul copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate. “Procedura de vaccinare rămâne aceeaşi, anume minorul trebuie să fie însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentatul legal, aici ştim că sunt destul de mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în afara ţării, în acest caz se procedează ca şi în situaţia actuală, părinţii pot să descarce acel consimţământ informat de pe platformă, îl completează, îl trimit aparţinătorilor şi anume bunicii sau cei care au copilul în grijă şi se prezintă cu el la vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.