Epidemiologul Octavian Jurma a lansat miercuri un avertisment sumbru pentru autorități, cărora le-a transmis că dacă România nu revine cât mai repede la starea de urgență, valul 4 al pandemiei de coronavirus va devasta țara. Totodată, reputatul medic, specializat în neuroștiințe și cu studii postuniversitare în SUA, a reamintit românilor care nu sunt destul de precauți în fața Covid-19 cât de imprevizibilă poate fi teribila boală infecțioasă de la o zi la alta.
În contextul în care în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în București (incidența a depășit 15,1 cazuri la mia de locuitori), Jurma nu înțelege de ce nu se impune carantina. De asemenea, cercetătorul nu înțelege de ce sunt permise încă tot felul de evenimente în care se propagă transmiterea noului coronavirus.
În opinia epidemiologului, starea de urgenţă ar trebui declarată din nou în România, mai ales că „încă două săptămâni, numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie″.
Avertismentul acaestuia a fost lansat miercuri seara, la România TV, la care a spus că după 6.000 de cazuri pe zi, sistemul medical românesc ajunge la capacitate maximă.
„Suntem de o săptămână în colapsul sistemului medical. Era un lucru previzibil. Sistemul medical românesc, aşa cum ştim din valurile precedente, după 6.000 de cazuri pe zi ajunge la capacitatea maximă de a face managementul bolii COVID-19 în secţiile de spital şi ATI. Avem cam 1.500 de paturi alocate ATI. Sunt alocate în mod flexibil
Atenție la paturile de la ATI
După 1.500 de paturi vedem că la ATI e mult mai greu să le scoţi şi să adaugi paturi la ATI pentru că trebuie să le scoţi din zona de terapie non-COVID. Discutăm de secţii de chirurgie care nu pot funcţiona. Medicii pot să opereze, dar fără secţiile ATI nu pot să facă asta. Astfel, am carantinat de facto spitale pentru a elibera câteva paturi ATI care vedem că se ocupă imediat.
Necesarul real de paturi ATI este, după calculele mele, peste 2.000, astfel încât chiar dacă am deschide aceste spitale modulare care vedeţi cât sunt de rudimentare.”, a spus Jurma la România TV.
În continuarea intervenției sale, acesta a oferit exemplul autorităților din Serbia, care au luat măsuri pentru a sprijini populația în fața pandemiei: „Vecinii noştri din Serbia din primăvară şi până acum au deschid un spital nou-nouţ cu sute de paturi cu oxigen şi zeci de paturi ATI.
Noi nu am făcut nimic pentru a pregăti valul patru. Absolut nimic! Ne-am bazat că va fi mult mai uşor ca valul trei, fără nicio justificare. Acum se văd aceste consecinţe. Nu avem de unde să mai scoatem.
Trebuie să confruntăm sursa problemei care este numărul de infectări care au loc în afara spitalelor. În continuare au loc nunţi, toate parangheliile, chefurile. România este într-o distracţie perpetuă, deşi avem 15.000 de cazuri. Nu avem absolut nimic închis.″
Școlile trebuie să fie închise urgent
Octavian Jurma nu a ocolit nici subiectul școlilor, despre care a indicat că reprezintă un mare pericol pentru sănătatea publică: „Şcolile sunt în continuare deschise – o sursă foarte importantă de infectare, din păcate. Chiar dacă copiii nu fac forme grave de boală, ei transmit bunicilor şi părinţilor, iar aceşti părinţi se duc înapoi la locul de muncă şi împrăştie boala.
Avem o discuţie în care nu facem nimic să oprim valul de infectări. Doar ne străduim să găsim medicamente şi locuri care nu mai sunt. Vecinii ne ajută până la un anumit punct, după aia o înceapă să se uite: bine, dar noi îţi luăm pacienţii şi îi tratăm, dar tu ce faci să opreşti infectările în ţara ta?
Nu avem declarată nici măcar o stare de urgenţă în România ca să invocăm ajutorul altora. Ei se uită la noi şi zic: stai un pic, la voi nu e urgenţă.” Despre instituirea carantinei, epidemiologul a explicat că în acest moment este singura soluție pentru a opri creșterea cazurilor de Covid-19: „Poţi să aplici lockdown ca să împiedici atingerea unor niveluri de 3 la mie sau 6 la mie.
Un lockdown aplicat corect protejează activităţile vitale; putem merge la muncă în siguranţă, la şcoală în siguranţă, putem să ne facem cumpărăturile, dar închide tot ceea ce nu este vital.
Ca un melc, dacă vreţi. Dacă îl atingem, se închide în cochilie pentru că ştie că nu poate să pască în continuare liniştit dacă există o ameninţare, însă după ce trece ameninţarea, iese şi îşi vede în continuare de treabă.
Prioritatea nr. 1: să ne protejăm familiile
Şi noi ca societate putem să închidem două-patru săptămâni. Să funcţionăm în regim de urgenţă tocmai pentru a proteja joburile, familiile, şcolile, iar apoi ieşim şi ne vedem în continuare de treabă.
Acest dans cu pandemia trebuie făcut în cadrul unui program integrat. La acest stadiu ar trebui declarată o stare de urgenţă care ne-ar permite să atragem, pe de o parte, atenţia populaţiei că ceva se întâmplă. Ne-ar permite să cerem ajutor din afară, pentru că la noi dacă nu e urgenţă, ce de cerem ajutor de la vecinii noştri?
Nu înseamnă că dacă e stare de urgenţă o să fie lockdown. Înseamnă doar că se pot lua măsuri inclusiv de lockdown. În Ilfov se cere deja lockdown la nivel de judeţ pentru că toate localităţile sunt în scenariul roşu.
E mult mai eficient să iei un lockdown general. Dacă Bucureştiul trebuie să intre în lockdown, exact ca un organism ale cărui organe vitale sunt ameninţate, toată ţara ar trebui să intre în lockdown din punctul meu de vedere.
Astfel, am putea să luăm nişte măsuri unitare şi să gestionăm criza din spitale şi să ieşim mai devreme din val.”
Ce era mai sumbru a fost lăsat pentru final. Jurma le-a reamintit românilor că trebuie să fie mai precauți ca niciodată în valul 4 al pandemiei de coronavirus: „Din nefericire, curba deceselor vine cu două săptămâni în urma infectărilor.
Covid-19 te poate răpune în două zile
Oamenii nu înţeleg că te infectezi azi, faci o formă foarte uşoară şi în două, trei zile se poate precipita, după ce o săptămână a mers ca o gripă obişnuită şi în câteva zile te-ai stins. Aşa funcţionează boala asta. La 14 zile se decantează cei care vor trăi de cei care vor muri.
Următoarele două săptămâni sunt deja destin. Sunt deja hotărâte. Chiar dacă am intra într-un lockdown azi, în două săptămâni numărul de decese va continua să crească.
Tot ce putem face astăzi e să prevenim ceea ce se va întâmpla peste trei săptămâni. De aceea e complicat să înţelegem măsurile de sănătate publică şi e complicat când politicienii vin şi se bagă.
Aţi văzut disputa aceasta între DSP şi Ministerul Sănătăţii. Până când trebuie să intervină Ministerul Sănătăţii peste DSP şi să spună până când nu trebuie să se închidă şcolile. Chiar dacă se confirmă reducerea ratei de creştere şi ne putem putem aştepta în această săptămână să ajungem la vârful valului patru, dacă nu poate chiar săptămâna viitoare, deşi numărul de teste a scăzut masiv şi avem această rezervă.
Încă două săptămâni numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie. Abia în luna noiembrie, pe la mijlocul lunii, ne putem aştepta să vedem o oarecare scădere a presiunii.” scrie evz.ro
Articole recente