ULTIMA ORA! Cercetătorul Octavian Jurma cere instituirea stării de urgentă

ULTIMA ORA! România, din nou în stare de urgenţă=Medicul avertizează cetățenii români cu privire la creșterea alarmantă a numărului de decese.

În urma creșterii numărului de noi infectări cu Covid-19 în România, cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal

de alarmă și avertizează că toată luna octombrie va fi un coșmar pentru unitățile medicale, astfel că solicită autorităților instituirea stării de urgență.

Invitat în platoul unei emisiuni TV, Jurma a explicat importanța instituirii stării de urgență, în contextul în care cadrele medicale au început deja să nu mai facă față numărului enorm de pacienți infectați.

„Suntem de o săptămână în colapsul sistemului medical. Era un lucru previzibil. Sistemul medical românesc, aşa cum ştim din valurile precedente, după 6.000 de cazuri pe zi ajunge la capacitatea

maximă de a face managementul bolii COVID-19 în secţiile de spital şi ATI.Avem cam 1.500 de paturi alocate ATI. Sunt alocate în mod flexibil”, spune acesta.

De asemenea, epidemiologul a ținut să sublinieze faptul că numărul de paturi de la Terapie Intensivă ar trebui să depășească 2.000 și că medicii nu mai eu loc efectiv pentru pacienții care vin din cauza altor afecțiuni: „După 1.500

de paturi vedem că la ATI e mult mai greu să le scoţi şi să adaugi paturi la ATI pentru că trebuie să le scoţi din zona de terapie non-COVID.

Discutăm de secţii de chirurgie care nu pot funcţiona. Medicii pot să opereze, dar fără secţiile ATI nu pot să facă asta.

Astfel, am carantinat de facto spitale pentru a elibera câteva paturi ATI care vedem că se ocupă imediat.Necesarul real de paturi ATI

este, după calculele mele, peste 2.000, astfel încât chiar dacă am deschide aceste spitale modulare care vedeţi cât sunt de rudimentare”, a declarat Octavian Jurma, în direct la România TV.
Octavian Jurma: România nu a fost niciodată pregătită pentru valul 4

Cercetătorul vine cu acuzații la adresa autorităților și spune că țara noastră nu a fost pregătită pentru a face față valului 4 al pandemiei, deși

cu toții știau că va veni momentul. Mai mult decât atât, el dă ca exemplu Serbia, țara care a deschis un nou spital cu sute de paturi cu oxigen și zeci de paturi ATI.

„Vecinii noştri din Serbia din primăvară şi până acum au deschis un spital nou-nouţ cu sute de paturi cu oxigen şi zeci de paturi ATI. Noi nu am făcut nimic pentru a pregăti valul patru. Absolut nimic!

Ne-am bazat că va fi mult mai uşor ca valul trei, fără nicio justificare. Acum se văd aceste consecinţe. Nu avem de unde să mai scoatem”, a menţionat Jurma.

Epidemiologul susține că dacă starea de urgență va fi aplicată corect, țara va avea mari șanse să depășească aceste momente, protejând, bineînțeles, activităţile vitale.

„Poţi să aplici lockdown ca să împiedici atingerea unor niveluri de 3 la mie sau 6 la mie. Un lockdown aplicat corect protejează activităţile vitale; putem merge la muncă în siguranţă, la şcoală în siguranţă, putem să ne facem cumpărăturile, dar închide tot ceea ce nu este vital.

Şi noi ca societate putem să închidem două-patru săptămâni. Să funcţionăm în regim de urgenţă tocmai pentru a proteja joburile,

familiile, şcolile, iar apoi ieşim şi ne vedem în continuare de treabă. Acest dans cu pandemia trebuie făcut în cadrul unui program integrat”, a explicat cercetătorul.
Specialistul solicită instituirea stării de urgență

Octavian Juma avertizează că luna octombrie va fi critică pentru unitățile medicale și pentru cadrele de specialitate și că abia în noiembrie s-ar putea observa o oarecare scădere a presiunii, însă nici acest lucru nu poate fi 100% sigur.

„Chiar dacă se confirmă reducerea ratei de creştere şi ne putem putem aştepta în această săptămână să ajungem la vârful valului patru, dacă nu poate chiar săptămâna viitoare, deşi numărul de teste a scăzut masiv şi avem această rezervă.

Încă două săptămâni numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie.

Abia în luna noiembrie, pe la mijlocul lunii, ne putem aştepta să vedem o oarecare scădere a presiunii”, a conchis cercetătorul Octavian Jurma. scrie kfetele.ro