Situția Co.vid-1.9 în România depășește orice așteptare, astfel că rata de incidență atinge valori record în mai multe județe din țară, printre care, Ilfov cu 16,01 la mia de locuitori, urmat de București, cu 15, 42. În urma înregistrării acestor valori, experții în sănătate au solicitat carant.inarea Capitalei și a județului Ilfov. În urma cererii INSP, Raed Arafat a oferit un prim răspuns.
“Încă suntem în termen”
Raed Arafat a răspuns solicitării INSP către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, explicând în primă fază ce presupune această caran.tinare. Șeful DSU susține că pe lângă impactul sanitar, această izolare ar avea impact și asupra altor activități, ceea ce ar putea fi benefic, însă această decizie va fi adoptată după întrunirea de astăzi a Comitetului pentru Situații de Urgență care va decide în termen dacă această variantă este cea necesară.
„În primul rând caran.tinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles.
A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore.
Încă suntem în termen. Maine am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov, în aceste condiţii.
Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii viru.sului, dar fără a implementa o cara.ntină zonală”, a spus Raed Arafat la Sinteza Zilei, potrivit Antena3.
Solicitarea INSP are scopul de a reduce activitățile non-esențiale
Spitalele sunt supraaglomerate, iar medicii au ajuns la un grad de epuizare fizică și psihică greu de imaginat. Solicitarea vine după ce Bucureștiul și Ilfovul au depășit rata de incidență de 15 la mia de locuitori, devenind astfel focare de infec.ție. În această perioadă, unitățile medicale sunt temple de suferință, având în vedere numărul persoanelor dec.edate zilnic, dar și al recordurilor de infec.tări înregistrate zi după zi.
În cursul zilei de ieri, vă reamintim că premierul demis, Florin Cîțu a exclus caranti.narea zonală, în timp ce a solicitat extinderea folosirii certificatului verde. Acesta a menționat și faptul că programul pentru anumite activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.
Conform documentului transmis către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, INSP a solicitat introducerea unui set de restricţii pentru o perioadă de 14 zile. Printre acestea, se numără interzicerea circulaţiei persoanelor neva.ccinate în afara locuinţei, cu mai multe excepții, trecerea școlilor în sistemul online, dar cu funcționarea grădinițelor și creșelor cu prezență fizică, respectându-se toate măsurile de protecție, închiderea restaurantelor și a cafenelelor, cu excepția livrărilor.