S-A AFLAT! Când se dă startul vaccinării anti-Coronavirus pentru minorii cu vârste între 5 şi 11 ani?! Autoritățile au anunțat unde se face imunizarea

Autoritățile au transmis că minorii cu vârste între 5 şi 11 ani pot fi vaccinați în centrele de vaccinare. Specialiștii au vorbit și despre miocardita care apare la persoanele tinere.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că părinţii care vor să îi vaccineze pe copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea face acest lucru în centrele de vaccinare.

De asemenea, minorii pot fi vaccinați la spital sau la medicii de familie. În prezent, nu există o dată care să anunțe livrările de ser destinat acestei categorii de vârstă. În ceea ce priveşte riscul de miocardită, specialiştii spun că acesta nu este specific vaccinului anti-COVID, ci se regăseşte şi la alte tipuri de vaccin.

„Momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea ţine de livrarea dozelor, de când România, împreună cu celelalte ţări europene, va recepţiona dozele care sunt special destinate pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt flacoane diferite faţă de cele care sunt astăzi folosite”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă.

Ce a declarat Valeriu Gheorghiță
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că părinții pot să îi vaccineze pe copii în cabinetele organizate în centrele de vaccinare, în centrele din unităţile sanitare dar şi în cabinetele medicilor de familie.about:blank

În privința ezitărilor părinţilor privind vaccinarea copiilor, de teamă că aceştia ar putea dezvolta miocardită în urma administrării serului, medicul afirmă că înţelege aceste preocupări.

„Aş vrea să spun că înţeleg perfect şi preocuparea, şi îngrijorarea, şi ezitarea pe care părinţii o au. Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită.

Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamaţie a muşchiului cardiac care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi, atât virali, bacterieni, parazitari, fungi şamd.