Duminica Tomii 2020: Sarbatoare mare in prima duminica dupa Paste. Randuiala care se respecta cu sfintenie pentru sanatate si binele casei
Duminica Tomii se sarbatoreste la o saptamana dupa Paste, in prima duminica, pe 26 aprilie, pica in acest an. In aceasta zi de mare sarbatoare se respecta numeroase obiceiuri si traditii.
Aceasta sarbatoare care incheie Saptamana Luminata poarta numele Apostolului Toma, cel necredincios.
Traditii si obiceiuri de Duminica Tomii.
In aceasta zi, are loc o procesiune impresionanta a Junilor din Brasov, care vor traversa centrul orasului de sub Tampa, o traditie care are in jur de 100 de ani.
Duminica Tomii este inchinata sufletelor mortilor in calendarul popular.
In Banat, femeile dau pomeni pe ape curate, curgatoare, pentru slobozirea sufletelor raposatilor. Batranele caselor inrosesc ouale in ajunul sarbatorii, iar copiii aduna ramuri fragede de alun sau de salcie, din care impletesc mici cosulete.
Duminica dimineata, dupa slujba Utreniei, ouale si colacii vor fi sfintiti de preoti. Apoi se vor cauta irugi, cursuri curate de ape curgatoare. Aici, oul, colacul si o lumanare aprinsa sunt asezate in fiecare cosulet impletit si se da drumul pe apa pentru a ajunge la sufletele mortilor.
Oamenii cred ca prin aceste ofrande sufletele mortilor vor fi eliberate de o parte din pacatele grele si vor putea umbla in locurile in care doresc. Dupa Sfanta Liturghie, preotii ortodocsi vor merge in cimitire si vor face slujbe pentru cei plecati in ”lumea blajinilor”, sfintind mormintele si pomenile aduse de familiile celor ce-si dorm somnul de veci.
In Duminica Tomii si in ziua de Pastele Blajinilor credinciosii isi plang mortii. Se obisnuieste ca acestia sa intinda mese bogate, fie in cimitir, la capataiul celor decedati, dar si langa biserici. Potrivit superstitiile acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masa, alaturi de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind impreuna Invierea lui Iisus. In credinta populara, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sanatate si trai lung.
In acest an, din pacate, nu se pot respecta aceste obiceiuri din cauza pandemiei de coronavirus.
Ce nu se face de Duminica Tomii
In aceasta zi de sarbatoare, nu se fac treburi in casa sau la camp. Nu se spala, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine sa te certi sau sa spui vorbe de ocara si nu trebuie sa vorbesti de rau de cei decedati.