Cireșele vândute cu 150 de lei sunt aduse din import cu 6-7 lei. Naivitatea se plătește scump

Glumele legate de valoarea unui kg de cireșe sunt izvorâte din realitate, însă prețul este umflat artificial. Pentru ca ”afacerea” să meargă este nevoie de naivi.

Prin multe piețe din țară au apărut deja ”cireșele de mai” la doar… 150 de lei/kg. Doar că, nu prea sunt autohtone, ci de import. Și dacă tot se vând la preț prohibitiv, interesant este de unde provin și la ce preț sunt achiziționate.

Pentru a cumpăra cireșe românești la prețuri accesibile este nevoie să mai așteptăm până în luna iunie. „Astea care sunt cu 150 de lei sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe”, a spus Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeş, citat de Mediafax.

„De bună calitate, în piaţă, cărnoase, roşii şi mari sunt cireşele de iunie şi iulie. În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta. Nici cele de proastă calitate nu pot să spun că (sunt coapte n,r.), poate în sudul ţării la Giurgiu, dar nu cred că există un soi de cireş”, a spus Mihail Coman, cercetător la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Argeş, citat de digi24.

Așadar, în cazul în care găsiți la vânzare ”cireșe românești”, la ”doar” 150 de lei, este puțin probabil ca în aceste zile să fie din producția internă, șansele fiind mult mai mari să fie din import, achiziționate cu 6-7 lei. Deranjant nu este prețul, pentru că nu te obligă nimeni să cumperi, ci felul în care unii comercianți încearcă să își păcălească clienții.